събота, 24 май 2014 г.

(събрано и преведено от интернет от д-р Росен Венелинов 2006)
С развитието на естетичната медицина, се разви в частичност и естетичната стоматология. Благодарение на съвременните технологии и съвременните стоматологични керамики се създадоха методи за подобряване външния вид на усмивката-порцелановите фасети. Развивайки основните принципи за фасетиране на зъбите световно известни лаборатории и специалисти създадоха луминиирите (в превод от англииски luminous-светъл,светещ; lumineer се превежда като светлеещи, искрящи фасети, значение идващо от тяхното предназначение). Свързвайки ги с предназначението им предлагам на български да ги наречем зъбни светулки
Какво представляват ЗЪБНИТЕ СВЕТУЛКИ?
Зъбните светулки са удивително козметично решение за постоянна промяна на петнисти, нащърбени, счупени, преоцветени, криви и разредени зъби, а дори и за съживяване на стари коронки или мостове. Също така те могат да се използват за трайно избелване на зъби без характерното потъмняване при стандартното избелване с гелове. Зъбните светулки са порцеланови фасети, които могат да се създадат също както тънки контактни лещи  и поставени върху съществуващи зъби, без да е необходимо болезнено премахване на чувствителна зъбна тъкан* (характерно за керамичните фасети и корони).

   
Фиг. 1 Сравнение между контактна леща и луминиир
Зъбните светулки могат да бъдат създадени от оцветен стоматологичен порцелан (керамика) и само в две или три посещения да бъдат поставени върху вашите зъби. Зъбните светулки могат да променят усмивката на пациента, доказано клинично през последните 20 години.


 

Фиг. 2 Лечение на раздалечени зъби с луминиири

Какви са различията между зъбните светулки и виниири (фасети)?
Зъбните светулки не изискват сложно подвенечно оформяне на зъба и фиксирайки ги със специфични цименти могат да променят цвета на зъба и да бъдат предпазени от счупвания и други поражения. След поставянето на зъбните светулки се имитира създадената от природата дентино-емайлова граница (това е границата между двете твърди структури в зъба, която определя естествения вид на зъба), давайки на пациентите граници без ръбове и стъпала (един от най-важните елементи на изкуствените възстановявания, имащи отношение към здравината на венците и зъбите като цяло). Проедурата е изключително проста и ефективна за разлика от тази при конвенционаните фасети:



Фиг.3 Рисунка на усмивката преди лечение с луминиири и фасети

Първо посещение:
В първото посещение се прави преглед за да се установи дал пациентът е подходящ за зъбните светулки. Вземат се отпечатъци и се уточнява цвета на бъдещите зъбните светулки. Върху моделите от пациента в лабораторията се изработват зъбните светулки. За по-голяма сигурност и точнност е възможно да се изработи т.нар. проба за индивидуален цвят. При нея се изработват няколко (2-3) зъбни светулки с различен цвят, които се изпробват в устата на пациента при второто му посещение. Изработва се само по желание на пациента или при необходимост от контрол на крайното естетично възстановяване, като цялото лечение приключва в три посещение (второто посещение е за изпробване в устата на пробните зъбни светулки). Това е един добър начин за визуализиране пред пациент на крайнят ефект без това да е един необратим процес (няма изпиляване на зъби).


Фиг.4 Рисунка на зъбите след първото посещение при лечението с луминиири

Второ посещение:
Във второто посещение стоматолога поставя зъбните светулки за да осигури добро напасване спрямо зъбите. Ако е необходимо се нанасят корекции и след това те са готови за циментиране. За целта зъбната повърхност се награпавява (ецва) с помощта на киселина (35% фосфорна киселина) без да е неодходимо каквото и да е изпиляване на здрава, чувствителна зъбна субстанция, подобно на болезнената (а за да не боли се поставя упойка) част при поставянето на конвенционалните фасети. След ецването, зъбните светулки се залепват с двойно втвърдяващ цимент. За разлика от всички други естетични процедури (като фасети, корони и т.н.) при зъбните светулки не е необходимо и изработването на временни възстановявание, които да покрият и прикрият зъбите след фазата на изпиляване, преди циментирането. Това води и до по- ниска себестойност на крайния продукт.




Фиг.5 Крайният резултат е един и същ при фасетите и зъбните светулки, но при вторите липсва болезненото изпиляване на здрави зъбни тъкани.


- Предимства пред фасетите и коронките:
един съвременнен метод за подобряване на вашата усмивка и самочувствие 
няма болезнено изпиляване на здрави зъбни тъкани 
не е необходима упойка, защото самата процедура е абсолютно
безбоезнена 
липса на следоперативна чувствителност. При фасетите след тяхното
циментиране се наблюдава една средно-продължителна чувствителност
(0.5-1 месец), дължаща се на изпиляването на зъбите 
не са необходими временни възстановявания (няма изпиляване на зъби) 
липса на прагчета, ръбчета и подвенечно оформяне, които могат да
доведат до неправилно контуриране и последващо засягане на венците и
развитие на „пародонтоза” 
тъй като не се отнема от емайла и дентина (както е при короните) не
съществува риск от развити на кареис под луминиирите 
само две сравнително кратки (средна продължителнст 1- 1,5ч.)
посещения, които пестят на пациента време и пари. 
могат да се прилагат и при хора с бруксизъм (нощно скърцане със зъби) и
бруксомания (несъзнателно продължително стискане на зъби), тъй като
заемат само външната повърхност на зъбите 
отпадат някои етапи при изработването им в резултат, на което е и по-
ниската крайна цена за лечението 
изработвайки бели зъбни светулки се гарантира едно дълготрайно
непроменящо се във времето избелване на зъби (с времето керамиката не си променя цвета) 


- Недостатъци
имат относително ограничено приложение. Не могат да се използват при значително разрушени или пломбирани зъби, защото това може да доведе до вътрешни напрежения и последващи счупвания на зъбните „светулки” 
въпреки всичко те все пак си остават един сравнително скъп метод на лечение в сравнение с пломбите или бондинга например 
Като заключение мога само да спомена, че ако искате завинаги хубава ослепителна, бяла усмивка само за две посещения, без инжекции, изпиляване и болка, то зъбните светулки са един достъпен вариант на естетично стоматологично лечение.


в повечето случаи
  Варна    Д-р Россен Венелинов Стоматолог

Няма коментари:

Публикуване на коментар